keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Opiskelijan arviointi

Olen työstänyt jo kesälomalta asti opiskelijan arviointiin liittyvää materiaalia. Se tentitään akvaariotenttinä. Nyt kirjoitukseni alkaa olemaan valmis ja enää puuttuu se, että rohkaistuisin ilmoittautumaan tenttiin. Tehtävään liittyvää materiaalia löysin netin lisäksi Kokkolan kirjastosta.

Oppilaan arviointia määrittävät eri lait peruskoulutuksesta, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta ja opetushallituksen määräykset. opiskelijan arviointi määritelty siten, että opiskelijan arvioinnilla ohjataan ja kannustetaan opiskelua, kehitetään opiskelijan edellytyksiä itsearviointiin, annetaan
tietoa opiskelijan osaamisesta sekä varmistetaan perustutkinnon tai opetussuunnitelman perusteiden ammattitaitovaatimusten ja osaamistavoitteiden saavuttaminen.

Arvioinnin kokonaisuus muodostuu oppilaan oppimisesta ja osaamisesta. Oppilaitoksessa opiskelija opetetaan tutkinnon ammattitaitovaatimusten mukaisesti. Työssäoppimispaikassa opiskelija oppii tutkinnon ammattitaitovaatimusten mukaisia asioita ja harjaantuu jo oppimassaan. Teoria opinnot siirtyvät käytäntöön. Näytöissä opiskelija osoittaa osaamisensa työtä tekemällä.

 Koska arvioinnin tehtävänä on motivoida, ohjata ja kannustaa opiskelijaa opintojen aikana, on oleellista, että on tiedossa kuinka arvioidaan (arvioinnista tiedottaminen). Arvioinnin tulee näkyä opiskelijan oppimisprosessin aikana jatkuvasti. 

Nykyisin kaikessa arvioinnissa opettaja antaa suorittajalle suorituksesta palautetta eli kuvaa tehdyn arvioinnin palautteena. Palautteen saaminen kehittää itsearviointitaitoja. Saatu palaute vaikuttaa siihen, kuin opiskelija näkee itsensä opiskelijana ja tutkinnon suorittajana. Palautteen tulee selkeästi kertoa mitä opiskelija osaa ja mitä pitäisi vielä opetella lisää. 
Opiskelijaa tulee ohjata havannoimaan omaa osaamistaan ja työskentelyään jäsentämällä opiskelijalle annettu työ vaiheineen.  Alkuun jäsentelyssä selvennetään, miten työ tehdään, mihin seikkoihin kiinnitetään huomiota ja mitä arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit käytännössä tarkoittavat. Näin opettaja parantaa opiskelijan itseohjautuvuutta ohjaa opiskelijaa paremmaksi itsearvioinnissa.

Arvioinnilla on suuri merkitys siinä kuinka opiskelija näkee itsensä opiskelijana ja työntekijänä. Arviointi vaikuttaa mm. opiskelijan itseohjautuvuuteen, omakuvaan ja motivaatioon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti