torstai 15. maaliskuuta 2018

Itsensä johtaminen ja työhyvinvointi

Aloitin tämän kurssin suorittamisen kesäloman aikana ja nyt olen viimeistellyt sitä. En muista onko aihe minulle tuttu aikaisemmista opinnoista, mutta tämä aihe oli erityisen innostava ja hyvin ymmärrettävä. Raija Salmimiehen kirja onnistu itsesi johtamisessa oli mieluinen kirja. Kirja on kirjoitettu ymmärrettävästi ja tuntuu kuin kirjoittaja olisi kovasti samalla aaltopituudella kanssani.
Alkuun ymmärsin tehtävä annon hivenen väärin, mutta huomasin virheeni ja jatkoin vastausteni työstämistä. Erityisesti työhyvinvoinnin osalta jouduin tekemään täydennöksiä ja tuntuu, että voisin jatkaa vastausteni käsittelyä vaikka kuinka.

Itsensä johtamisella tarkoitetaan itseensä kohdistuvaa vaikuttamista ja kurinalaista itsensä ohjaamista. Tämä on jatkuvaa muuttumista, uuden oppimista ja vanhan poisoppimista, juurtuneiden asenteiden ja uskomusten kyseenalaistamista sekä ennen kaikkea vastuun ottamista itsestä ja toisista. Itsensä johtaminen on kykyä huomioida omaa toimintaa ja ajatusmalleja ja tehdä tarvittaessa siihen muutoksia. Itsensä johtaminen parantaa oman minän tuntemista ja sitä kautta parantaa itsetuntoa ja kykyä hallita itseään. Hyvän johtajan tulisi olla hyvä itsensä johtamisessa, jotta pystyy johtamaan toisia. Itsensä johtamisen avulla saamme ohjattua itsemme suoriutumaan esimerkiksi haastavasta tehtävästä ja pystymme asettamaan tavoitteita ja päämääriä.

Työhyvinvoinnilla tarkoitetaan turvallista, terveellistä, tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt tekevät hyvin johdetussa organisaatiosssa. Työntekijät ja työyhteisö kokevat työnsä mielekkääksi ja palkitsevaksi, ja heidän mielestään työ tukee heidän elämänhallintaansa. Työhyvinvointi voidaan jakaa fyysiseen, henkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin sekä omaan työhön asennoitumiseen. Kun työhyvinvoinnin asiat ovat kunnossa työntekijät ovat tehokkaita ja voivat hyvin työssään. Työhyvinvointiin vaikuttavat niin työpaikan ulkoiset kuin sisäiset asiat. Työntekijän elämänhallinta tulee olla kunnossa, jotta hän jaksaa suoriutua työstä niin, että vapaa-ajalla pystyy ja jaksaa keskittymään muihin asioihin. Työpaikan vuorovaikutussuhteet tulee olla kunnossa ,ilmapiirin avoin ja luottava, jotta työympäristö tukee luovaa ja sujuvaa työntekoa. Työnjohtajan tulisi olla avoin ja kannustava. Itsensä johtamisen keinoilla on vaikutusta työhyvinvointiin, kun hallitsee omaa elämää, voi paremmin myös työssä.

Sain suoritettuani akvaariotentin opettajalta hyvää ja kannustavaa palautetta. Hän kirjoitti muun muassa, että minulle muodostuu käsitys sinusta tulevana ammatillisena opettajan, jolla on valmiudet kohdata opiskelijat, työyhteisön jäsenet, läheiset ja oma itsensä arvostavasti ja inhimillisesti. Olet tietoinen itsesi johtamisen peruskivistä, osaat johtaa itseäsi, josta saavat nauttia ja hyötyä kaikki ympärillä olevat ihmiset ja eläimet. 
Tuntui erityisen hyvältä saada posiitiivista palautetta tässä vaiheessa opiskeluja. Tämä palautteen saanti havainnolisti minulle hyvin sen minkälainen merkitys opiskelijalle hyvällä ja onnistuneella palautteella voi olla. Vaikeita asioita käsitellessä oikein saatu palaute antaa aivan hirveästi voimaa ja rohkeutta jatkaa eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti